سرطان معده

سرطان معده(Gastric Cancer) نوعی از بیماری های بدخیم معده و قسمت فوقانی شکم است. میزان شیوع سرطان معده در کشور آمریکا نسبتاً کم است و در کشورهایی از جمله چین و ژاپن شایع‌تر می‌باشد. در ایران نیز در استان گلستان و قومیت ترکمن شیوع بالایی دارد. سرطان معده به انواع مختلفی تقسیم می‌شود و شایع‌ترین نوع آن(حدود 90 تا 95 درصد موراد) سرطانی است که در ناحیه‌ غددی معده درگیر می نماید(به اصطلاح آدنوکارسینوم). سرطان معده در صورتی که به موقع تشخیص داده شود، ممکن است پاسخ مناسبی به درمان بدهد، اما متأسفانه در مراحل پیشرفته بیماری نتیجه خیلی رضایت بخش نیست و در اغلب موارد بیماران در این مراحل به پزشک مراجعه می کنند.


علائم نشانه های احتمالی سرطان معده. می‌تواند شامل: خستگی، احساس نفخ شدید پس از غذا خوردن، احساس سیری زودرس پس از خوردن کمی غذا، سوزش شدید و مداوم معده، سوءهاضمه شدید و توجیه نشده، حالت تهوع مداوم و توجیه نشده، درد مزمن و مداوم معده، کاهش وزن قابل توجه و توجیه نشده، وجود خون در مدفوع و مدفوع سیاه رنگ و به اصطلاح ملنا(مدفوع سیاه و قیری رنگ)، استفراغ خونی، خستگی و کم خونی توجیه نشده به ویژه در سنین بالا.

علل ابتلا به سرطان معده. دلیل قطعی ابتلا به سرطان معده تاکنون شناخته نشده است، با این حال برخی عوامل، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می‌دهند:

1- جنسیت. مردان دو برابر بیشتر از زنان در خطر ابتلا به این سرطان هستند.

2- نژاد. نژادهای آفریقایی- آمریکایی و آسیایی در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

3- ژنتیک. مشکلات ژنتیکی و یا سندرم‌های ارثی سرطان، خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد.

4- ناحیه‌ جغرافیایی. سرطان معده در ژاپن، شوروی سابق و آفریقای مرکزی شایع‌تر است. در ایران نیز در استان گلستان شیوع بالایی دارد.

5- گروه خونی. افرادی که گروه خونی آن ها مثبت است، در خطر بیشتری هستند.

6- افزایش سن. سرطان معده در سنین 70 تا 74 سال شایع تر است.

7- سابقه خانوادگی. درصورت ابتلای یکی از افراد درجه‌ یک خانواده به سرطان معده، خطر ابتلای دیگر اعضای خانواده نیز دو یا سه برابر افزایش می یابد.

8- سبک زندگی. سیگارکشیدن، مصرف الکل و رژیم غذایی کم میوه و سبزی و یا شور، دودی یا حاوی مواد نگهدارنده نیترات دار، خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش می‌دهد.

9- هلیکوباکتر پیلوری(H. pylori). آلوده شدن به باکتری H. pylori که لایه ‌پوشاننده معده را آلوده می کند و باعث التهاب و زخم معده مزمن می‌شود، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

10- بیماری‌های خاص. از جمله سوء هاضمه مزمن، پولیپ معده، متاپلازی روده ای و یا جراحی قبلی معده، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می‌دهد.

11- مشاغل خاص. از جمله کار درمعدن زغال سنگ، پالایش نیکل و کارخانه‌های لاستیک و چوب سازی، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می‌دهد.

تشخیص سرطان معده. در صورت علائم بروز علائم احتمالی بیماری و عدم پاسخ به درمان دارویی، اندوسکوپی معده و در صورت نیاز تصویربرداری از آن جهت تشخیص بیماری و وجود احتمالی تومور انجام می شود.

درمان سرطان معده. بسته به اینکه سرطان در چه مرحله ای قرار دارد، یکی از راه های درمانی زیر و یا ترکیب آن ها مورد استفاده قرار می گیرد:

1- جراحی برداشتن معده(Gastrectomy): که برای برداشتن کل معده و یا بخشی از معده و همچنین نواحی اطراف آن انجام می‌شود.

2- شیمی درمانی

3- پرتو درمانی

پیشگیری از ابتلا به سرطان معده. از آنجایی که علل ابتلا به سرطان معده کاملاً مشخص نیستند، از این رو روش های پیشگیری قطعی از ابتلا به سرطان نیز در دسترس نیست، با این وجود، موارد زیر خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش می‌دهند:

1- مصرف بیشتر میوه و سبزیجات. مصرف مقدار بیشتری میوه و سبزیجات از انواع مختلف مفید است.

2- کاهش مصرف غذاهای شور و دودی

3- ترک سیگار. ترک سیگار خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان معده را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

4- درمان عفونت هلیکوباکتر پیلوری 

5- درمان سوزش معده یا رفلاکس

بنابراین با توجه به کاهش سن ابتلا به سرطان معده در جهان و به ویژه ایران، توجه بیشترجامعه به خطر ابتلا به این بیماری ضروری است.





موضوع: دانستنی های پزشکی،
برچسب ها: سرطان معده، کانسر معده، دکتر علی اکبر حافظی،
[ یکشنبه 28 آبان 1396 ] [ 08:40 ب.ظ ] [ دکتر علی اکبر حافظی ]